Voormalige Dubliners komen naar België

The Dublin Legends als iconen van het Ierse levenslied 


De basis van de groep bestaat nog steeds uit oudgedienden zanger/gitarist Sean Cannon (sinds 1982) en gitarist Eamonn Campbell (sinds 1987). Verder bestaat de groep uit Gerry O’Connor en Paul Watchorn. De laatste is twee jaar geleden bij de groep gekomen om zijn broer Patsy te vervangen die om gezondheidsredenen de groep moest verlaten.


"Inmiddels speel ik al bijna twee jaar met de jongens en het gaat geweldig," vertelt Paul Watchorn op de vooravond van de komst van de groep naar Nederland. "Maar ik ken hun repertoire dan ook door en door, want ik ben altijd een fan van the Dubliners geweest." Paul is vijftien jaar jonger dan Patsy. "Hij was altijd mijn grote voorbeeld in de muziek. Hij en ik zijn de enigen in de familie die er een bestaan in op hebben gebouwd. We hebben een tijdje samengespeeld en later ben ik met andere bands op pad gegaan." Paul brak zijn carrière in de muziek in de jaren tachtig jaar af om in Londen een bestaan als beroeps snookerspeler op te bouwen. "Ja, dat heb ik 18 jaar gedaan," lacht de muzikant. "Heel wat anders dan muziek. Je kon der destijds goed geld mee verdienen, want er waren  misschien maar 120 goede snookerspelers in de wereld. Ik ben nooit wereldkampioen geworden, maar ik heb toch niet slecht gepresteerd."

Uiteindelijk koos Paul toch weer voor de muziek en na zijn terugkeer in Ierland sloot hij zich aan bij de fameuze Wolftones. "We zijn de hele wereld rond geweest en ik heb een prachtige tijd met hen gehad. Maar ik ben uiteindelijk opgestapt omdat ze me veel te radicaal waren in hun teksten. Ze steunden openlijk de IRA en daar kon ik me helemaal niet in vinden."  Na zijn vertrek bij the Wolftones heeft Paul zich ontwikkeld tot een soloartiest die zich richt op folk en country. "Toen Patsy me vroeg hem te vervangen in the Dublin Legends, zag ik dat als een nieuwe uitdaging in mijn leven."

Patsy heeft met pijn in zijn hart afscheid genomen van de groep. Door rugklachten is hij echter niet meer in staat om op tournee te gaan. "Het is hartverwarmend hoeveel mensen mij hun steun hebben betuigd," laat hij weten. "Ik ben overstelpt met e-mails en telefoontjes."

"Op dit moment valt de pijn wel mee," bekent  de muzikant. "Als je de Ierse pers mag geloven, ben ik halfdood. Maar ik ben springlevend. Een paar jaar geleden heb ik een rugoperatie gehad en de dokters zeiden toen al dat ik het kalmer aan moest doen met touren. Anders zou ik binnen de kortste keren weer onder het mes moeten. Ik luisterde niet. De laatste maanden kreeg ik echter zoveel pijn aan mijn rug dat ik toch maar heb besloten naar het advies van mijn dokters te luisteren. Nou ja, er komt gewoon een tijd dat je lichaam zegt dat het tijd is om het kalmer aan te doen en op tijd rust te nemen. En dat doe ik nu."

Maar echt stilzitten doet Watchorn natuurlijk niet. "Ik ben met een paar nieuwe projecten bezig in de studio. Ik kan er rustig bij zitten en dan gaat het wel. Veel wil ik er nog niet veel over verklappen, ik zeg alleen dat de muziek een beetje anders klinkt dan de mensen tot nu toe van mij gewend zijn. Het is trouwens ongelooflijk hoeveel verzoeken ik krijg om hier in Ierland op te treden. Maar het is voorlopig even beter de boot af te houden."

Interview Harry De Jong


Praktische informatie
Kursaal Oostende - 10 oktober 2015

Tickets: 45 / 40 / 35 / 30 euro (excl. kosten)

Bestellen: Online / 070 22 56 00 / Box Office Toerisme Oostende

Info: info@shakalaka.be

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment