Nationaal Orkest België invites Ozark Henry

Shakalaka! presenteert één van slechts 3 unieke concerten


Nightfall

Het Nationaal Orkest van België (NOB) nodigt de innovatieve Belgische poprockartiest Ozark Henry uit op het podium voor een unieke concertreeks zonder weerga in de Belgische muziekgeschiedenis. Voor het eerst in zijn bestaan brengt het Nationaal Orkest van België namelijk hulde aan het repertoire van een niet-klassieke artiest. Het gerenommeerde symfonieorkest vroeg de Belgische culturele icoon Ozark Henry om een avond samen te stellen die zijn verleden, heden en toekomst weerspiegelt. Het resultaat zal te zien en te horen zijn tijdens drie concerten in maart 2015.

Het NOB werkte voor het eerst samen met Ozark Henry in 2012, toen het orkest hem vroeg als het gezicht van hun 75e verjaardag. Na dit eerste contact voelden beide partijen de behoefte om een meer diepgaande samenwerking aan te gaan.

“We hoefden het contact niet opnieuw op te pakken, want we hadden beiden het gevoel dat het verhaal nog niet af was”, zegt Albert Wastiaux, intendant van het NOB. “We willen een eerlijke en pure manier vinden om een symfonisch orkest met een niet-klassieke rockartiest samen te brengen op het podium. Geen band, geen elektrische gitaren, alleen het rijke geluid van ons orkest en de naakte stem van Ozark Henry. Dit wordt mogelijk door zijn ruimdenkende benadering en oprechte artistieke ideeën en door de flexibiliteit van onze musici. Ozark Henry is een echte musicus, het soort artiest dat zich met de inhoud bezighoudt. Niet alleen het optreden telt, het gaat in de eerste plaats om de muziek.”

Voor de musici van het NOB is het een mooie gelegenheid om een nieuw repertoire te ontdekken en kennis te maken met de songs van Ozark Henry. Arnould Massart heeft die voor een orkest bewerkt. Bij zijn bewerking hield de arrangeur het volledige register van instrumentele mogelijkheden van een symfonieorkest in gedachten, met een bijzonder originele partituur als resultaat. Het publiek wordt dan ook getrakteerd op een weergaloze muzikale ervaring.

Voor Piet Goddaer is de symfonische interpretatie van zijn werk door een voltallig symfonieorkest een droom die uitkomt en tegelijkertijd een natuurlijke volgende stap. “Mijn vader was een klassiek componist. Ik ben dus opgegroeid met klassieke muziek. Toen ik voor het eerst hoorde hoe de fantastische musici van het NOB mijn nummers speelden, voelde het alsof dit hun natuurlijke staat was, alsof ze altijd al zo bedoeld waren.” Goddaer heeft liedjes uit zijn hele carrière van bijna twintig jaar geselecteerd, maar heeft speciaal voor dit project ook nieuw werk geschreven.

De concerten worden gedirigeerd door Stefan Blunier, die geen onbekende van het orkest en Ozark Henry is. Stefan Blunier is sinds 2008 algemeen muziekdirecteur van de stad Bonn, waar hij hoofddirigent is van zowel het Beethoven Orchester Bonn als de Opera van Bonn. Onder zijn charismatische leiding drong er een nieuw muzikaal bewustzijn tot het orkest en het publiek door. Het orkest wordt bovendien steeds meer gevraagd in het buitenland. De drie jaar waarin Blunier vaste gastdirigent van het NOB was (2010-2013), hebben mooie opnames en tournees opgeleverd met o.a. uitnodigingen voor het Concertgebouw van Amsterdam en optredens in Duitsland, Oostenrijk en Slovenië. Hij komt elk seizoen terug naar Brussel en dirigeert volgend jaar een programma rond Beethoven.

Vanaf het prille begin heeft het NOB zich hartstochtelijk toegelegd op het verrijken van zijn brede klassieke en hedendaagse orkestrepertoire. Orkestmuziek is levendiger dan ooit en vormt de basis van alle hedendaagse muziek. Naast ons traditionele concertaanbod zien we een opwindende nieuwe mogelijkheid om de huidige en toekomstige generaties te bereiken met innovatieve invalshoeken en projecten. Een van deze invalshoeken is een eerbetoon aan het repertoire van Ozark Henry, met een schitterende hoofdrol voor het symfonieorkest.

Op 13 maart 2015 vindt dit unieke concert plaats in Kursaal Oostende. Tickets zijn vanaf nu beschikbaar via www.sherpa.be
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment