Alleen schoonheid kan de wereld redden

Blind terrorisme met schoonheid beantwoorden 


Gisterenavond was een hallucinante avond. Ik trok met een open geest naar de opening van de pop-up shop Kaat Tilley Experience Store in de Noordzandstraat in Brugge. Ik had het genoegen de veel te vroeg gestorven Kaat Tilley een heel klein beetje te mogen leren kennen en het valt op hoe haar geest en haar cultureel erfgoed verder leven in waar haar dochters Rebekka en Epiphany mee bezig zijn.Ik spreek bewust over cultureel erfgoed. Aan de rekken in de uniek ingeklede voormalige apotheek hangen nog tal van kledingstukken van de hand van de onvolprezen Kaat Tilley. Elk van de kledingstukken is een kunstwerk. Vaak maakte ze van een stuk slechts één exemplaar. Wie een Kaat Tilley in huis haalt, haalt geen kledingstuk, maar een kunstwerk in huis. Je gaat er vanzelf heel voorzichtig mee om. De vrouwen rond me durfden amper iets aanpassen. Het is freel, gevoelig, poëtisch.En dan doet het deugd aan mijn romantische ziel dat haar dochters dat gevoel verder uitdragen. Tot in de muziek die speelt toe. "Dit is de muziek waar ik mee opgroeide," hoorde ik Epiphany zeggen. En dit is duidelijk ook de sfeer waarin ze opgroeiden. De schitterende juwelen konden zo uit het juwelenkistje van Galadriël of Arwen uit Lord of the Rings komen. Ja, de geest van Kaat Tilley dwaalt rond in Brugge op dit moment.En toen kwam ik thuis en zag ik plots een berichtje verschijnen over een mogelijke aanslag in Parijs. Ik ga de rest van de gebeurtenissen hier niet herhalen, maar het contrast kon niet groter zijn. Twee keer op één avond geraakt worden in het diepste van mijn zijn. En toen werd ik wakker en stelde YouTube me Dansen aan zee voor van Bløf met Cristina Branco en toen besefte ik het... We moeten terrorisme meer dan ooit bestrijden met schoonheid. Misschien helpt het wel. Paris Is About Life zag ik verschijnen. Ik ga er snel terug naartoe. Er wacht nog ergens een foto op me...


Praktisch.
De tijdelijke winkel is open tot en met 30 januari, van woensdag tot en met zaterdag, van 11 tot 18 uur. Voor Bruggelingen is een bezoek aan de unieke locatie alleen al een must. Voor wie op zoek is naar een sprookjesachtig geschenk, is dit dé eindejaarswinkel. Noordzandstraat 53.

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment