Jenny Boot neemt de Schipperskapel over


Nieuwe oude meester

Jenny Boot is een fotograaf uit Friesland die de Gouden Eeuw in haar hart draagt maar haar kunst voor het volle pond in onze tijd plaatst. Dat doet ze vaak met een knipoog. De ene keer blijkt een molensteenkraag niet echt gemaakt van het materiaal dat je verwacht, de andere keer ben je onverwachts getuige van het gezinsleven van Batman.

Foto's van Jenny Boot getuigen steeds van een hoge esthetiek. Ze onthullen zich traag en zijn altijd een tweede, langere blik waard. Dat we meteen aan oude meesters als Rembrandt en Caravaggio, maar ook aan Floris van Dyck en Pieter Claesz, moeten denken, komt natuurlijk door de stijlreferenties - grootse portretten, stillevenelementen - maar toch vooral door Boots clair-obscurachtige lichtbehandeling. Veel donkere achtergrond, veel contrasterend aangelichte gezichten. Overwegend behoren die gezichten mooie, sensuele en daadkrachtig ogende vrouwen toe. Probleemloos wordt het toch niet helemáál, want Boot plaatst haar modellen vaak in raadselachtige, verontrustende decors, of ze voorziet ze van ongerijmde attributen. "Kunst moet je echt diep raken, en dat is steeds moeilijker geworden in een wereld die ons dagelijkst bombardeert met beelden via sociale en andere media," vindt Jenny Boot. "Ik verstop heel graag iets onverwachts in mijn foto's. Het is goed dat mensen twee keer moeten kijken."

Benieuwd naar het werk van Jenny? In het kader van Brugge Foto 16 is ze is te gast in de Schipperskapel van 3 december tot 8 januari. De vernissage vindt plaats op 2 december vanaf 19 uur, in aanwezigheid van de fotografe. U bent van harte welkom.

(Tekst Geert Stadeus)
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment