Genesis Classic Tour Journal: ready for Belgium


Op 6 april staat de voormalige frontman van Genesis, Ray Wilson, op het podium van Kursaal Oostende met Genesis Classic. In aanloop naar het concert volgen we Ray en de band op tournee in Polen, Duitsland en Nederland. Voor hij bij ons de zaal plat speelt, speelt Ray op 8 dagen tijd 7 concerten in Nederland. 

Ray: Nederland roept diverse herinneringen op, gaande van spelen in de Rotterdamse Ahoy met Genesis tot performen in de Amsterdamse Arena met Armin Van Buuren. Voor hem schreef ik twee songs, waaronder Yet Another Day, wat een remix was van één van mijn eigen songs uit 1994, Another Day. Ja, ook in Nederland beleefde ik doorheen de jaren vele mooie momenten...

"Belgium was my late grandfather's favourite country."

Over enkele weken bezoek je ons land. Kijk je ernaar uit om nog eens op te treden in België?
Ray: Natuurlijk! Zowel met Stiltskin als met Genesis bewaar ik goede herinneringen aan jullie land. Bovendien is België ook het favoriete land van mijn overleden grootvader. Hij was ingekwartierd in Brugge tijdens de oorlog en sprak vol warmte over de stad, het land en zijn inwoners. In aanvulling op de vele arena's is er in Verviers een leuke venue waar ik een paar keer een akoestisch optreden verzorgde. Het zal fijn zijn nog eens in België te zijn. Eerlijk gezegd weet ik niet goed wat ik moet verwachten, maar ik ben er zeker van dat het publiek de muziek zal waarderen. Daar twijfel ik geen moment aan!


Waarheen gaat jouw voorkeur eigenlijk uit: het brengen van Genesis of songs spelen uit één van je andere albums?
Ray: Ik geniet van beide om verschillende redenen. Zoals ik eerder al zei: alles draait om de song en het kiezen van die liedjes die je als zanger goed kan brengen. Daarop focus ik me bij deze show.

Voor dit optreden breng je uiteraard alleen Genesis muziek. Welk nummer is jouw persoonlijke favoriet?
Ray: Mama. Naar dat nummer keek ik destijds het meest uit om het te mogen zingen. Het is zo'n uniek lied, daar valt geen enkel ander mee te vergelijken. Bovendien vraagt het heel wat kracht om het te kunnen zingen, een uitdaging die ik graag aanga.

Heb je nog contact met de andere bandleden?
Ray: De laatste keer dat we elkaar ontmoetten, was in 2007 in Hannover. Ik woon in Poznan, zij wonen in Surrey. de kans dat we elkaar toevallig tegen het lijf lopen, is niet erg groot. Enkel met Steve Hackett heb ik nog tijd doorgebracht toen we samen tourden.

Mocht Genesis ooit de draad weer oppikken met jou als lead singer, zou je dan je eigen projecten kunnen opgeven?
Ray: Nee, maar ik denk trouwens niet dat dit nodig zou zijn. De band en ik hebben altijd solo projecten omarmd. Phil, Peter en Mike hadden ieder zeer succesvolle solo carrières, voor Phil en Mike zelfs terwijl ze nog lid waren van Genesis.

"My house is like a jukebox."

Naar welke muziek luister je thuis zelf? Zijn de Genesis nummers daarbij?
Ray: Nee. Ik luister nooit naar mijn eigen dingen éénmaal ze zijn opgenomen en uitgebracht. Thuis luister ik naar een heel breed gamma muziek. Mijn vriendin is jonger dan mij en ontdekt nu heel wat geweldige nummers uit de jaren '70 en '80, naast de hedendaagse artiesten. Ons huis klinkt bijgevolg als een jukebox.

Geniet je na al die jaren nog steeds van optreden?
Ray: Ik geniet er nu meer van dan vroeger. Misschien omdat ik niet meer zo nerveus ben nu ik het volle vertrouwen heb in de show, de band en mijn eigen kunnen. Ik beleef echt plezier aan wat ik doe, veel meer dan toen ik jonger was. Nu ben ik wel uitgeput na een optreden. De vermoeidheid slaat vooral toe zo'n drie kwartier na het optreden, wanneer de adrenaline verdwijnt. Drie kwartier omdat dat gemiddeld de tijd is die ik besteed aan het signeren van cd's en het ontmoeten van fans na een show. Daarna krijg ik mijn klop en voel ik me opgebrand.

Oké. Dank je Ray. Daarmee weten de fans dat ze aanstaande donderdag 6 april niet te snel na de show moeten huiswaarts keren. Wie wil er nu niet een handtekening van een groot artiest en warme persoonlijkheid ? En misschien zing je daarna de volgende Genesiswoorden mee met Ray Wilson in gedachten.

"I had to hear what he'd say
He sat me down to talk to me
He looked me straight in the eyes"

GENESIS CLASSIC staat op 6 april in Kursaal Oostende. Tickets via deze link.

Photo: Justyna Szadkowska
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment