De opdeling tussen hoge en lage cultuur interesseert me niet

Gisteren bij De Morgen, fantastische cultuurbijlage, CULT! Een heel mooi initiatief, met bovendien een goed overzicht van wat zich in Vlaanderen de komende maanden op cultureel vlak zal afspelen. En ik was meteen geraakt door de quote van Mauro op de cover: "De opdeling tussen hoge en lage cultuur interesseert me niet".

Het is een discussie die ik al vaak gevoerd heb. Wat is, in wezen, het verschil tussen een voorstelling van K3 en een opera? Waarom krijgt opera subsidies en K3 niet? Wat is commerciële cultuur? Subsidies gaan vaak naar zaken die "moeilijk" zijn. Het blijft een dunne, grijze lijn.

Ik leer iets uit het interview met Mauro. Misschien is deze hele discussie gewoon niet nodig: "Er is geen probleem." Mensen vinden hun eigen weg wel... naar de opera, naar Demis Roussos of naar Les 7 Doigts de la Main... Als er maar emotie en passie mee gemoeid is. En, zoals Geert Sels ooit schreef in De Standaard: "Er is nooit genoeg subsidie." Laat ons dan maar gewoon met zijn allen naar het theater gaan. Dan komt alles wel goed... Geniet van het nieuwe cultuurseizoen!
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment