Jelle Van Hulle

Tarra (2015)


Tarra is een reeks persoonlijke foto’s die de leefwereld van Jelle Van Hulle weerspiegelen. In januari stierf Lucienne, de grootmoeder van de fotograaf, na een korte ziekte. Door dit onverwachte afscheid bleef er een grote lege ruimte over, want ondanks haar hoge leeftijd was haar huis een baken waar hij telkens heen kon gaan om te rusten, te praten, te genieten.

Lucienne was na de dood van haar man in hun huis blijven wonen, en het is dit huis dat verbonden is met haar beeld. Elk object had zijn plaats, de lades waren volgeladen en in de kasten werden de meest uiteenlopende zaken zorgvuldig gestapeld en bewaard.

Hoewel het project begon als een soort verwerking van een plaats die in de nabije toekomst zou verdwijnen, bleek al snel dat heel wat beelden universeel zijn voor een generatie mensen die door hun leeftijd stilaan verdwijnt. Spaarzame mensen, die niet wanordelijk zaken wegproppen, maar ordenen op manieren die heel herkenbaar zijn, mensen die voor kleine en grote problemen eigen inventieve oplossingen zoeken en vinden.

Elk beeld is herkenbaar voor iedereen die haar gekend heeft, en zet aan tot anekdotes, ook bij mensen die zelf een moeder of grootmoeder hebben die trots hun wereld beleven. Tarra is een selectie van 89 beelden, de leeftijd van Lucienne, en is een melancholisch eerbetoon aan het eenvoudige leven van haar en haar generatie.

Tarra is de economische term die meestal op de verpakking of het weg te gooien gedeelte slaat: Het geheel van een lading (Bruto) bestaat uit een product (Netto) en de verpakking (Tarra). Het omhulsel blijft over en zal verdwijnen.

Praktische informatie
De vernissage van de expo vindt plaats op vrijdag 1 mei vanaf 19u. De expo loopt vanaf zaterdag 2 mei tot en met zondag 21 juni. De Schipperskapel (Komvest 38, Brugge) is elk weekend open van 14 tot 17 uur. De toegang is gratis!
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment