Jasper vangt wolken in schitterende foto's

Catching Clouds - Jasper Léonard

Niets overtreft de variatie en dramatiek die wolken met zich meebrengen. Ze baden in het licht en dansen aan de horizon. Horizonten en avondlicht werden doorheen de jaren Léonard's focus. Gedreven door een foto-technisch onderzoek laat hij zijn beeldtaal evolueren terwijl de wolken voorbij glijden.

Op zoek naar een manier om toeval in zijn werk te betrekken maakt Léonard ‘dubbele belichtingen’. Hij overschrijft dezelfde negatieven meerdere keren. Los van plaats of context legt hij zo tijdelijke - en  anonieme fenomenen vast, die elkaar overlappen. Léonard nodigt u als bezoeker uit om zijn fotografisch werk op eenzelfde manier te lezen, zoals u naar de wolken kijkt. Iedere oogopslag geeft u inkijk in een nieuw beeld. Een onmerkbare verschuiving van één wolk kan een volledig ander beeld creëren en andere associaties oproepen.  Ook hier is het toeval nooit ver weg. 

“Toeval speelt een belangrijke rol in mijn werk. Het laat me toe de wereld opnieuw uit te vinden.” Jasper Léonard

Geïnspireerd door dit toeval project, bedacht Léonard nieuwe manieren om zijn landschappen te documenteren. Door minutieus om te gaan met donkere vlakken in zijn composities overschrijft hij zijn negatieven op een berekende manier. Op basis van schetsen worden zijn 'grafische landschappen' in geometrische figuren gegoten.  Deze nieuwe meta-werkelijkheid bestaat slechts in Léonard zijn verbeelding, en na sommige opnames eveneens op een negatief.

Zijn landschappen ogen als digitaal gemanipuleerde composities, maar niets is minder waar.  Alle beelden zijn scans van dia-positieven en -negatieven. Léonard werkt meet verschillende analoge camera’s met 120 film en met enkele Large format camera's.

Praktische informatie
De vernissage van de expo vindt plaats op vrijdag 3 juli 2015 vanaf 19u. De expo loopt vanaf zaterdag 4 juli tot en met zondag 2 augustus. De Schipperskapel (Komvest 38, Brugge) is elk weekend open van 14 tot 17 uur. De toegang is gratis!
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment